2009. május 4., hétfő

Nagy fordulat vs. alacsony fordulat: pörgetés,forgatás, maszatolás

A pedálfordulat közkedvelt téma a nagy kerékpáros "bölcselkedők" között és mivel most hétvégén edzés közben barátom és csapattársam, Vaskó Józsi megint előjött egy-két empirikus adathalmazzal ill. anekdótával, miszerint a magas pedálfordulat az egyenes út a fejlődéshez, elmondtam a véleményemet, de ezúttal becsatolok ide pár dokumentumot, ami friss, tudományos alapokon nyugszik és nem 60 éve elavult őskövület dogma.
A magas pedálfordulat erőltetése nem jelenti azt, hogy valaki gyorsabb vagy erősebb kerékpáros lesz. Armstrong védelmében hangoztatták sokat ezt a teoriát, miszerint ő attól lett sokkal jobb, hogy megemelte a pedálfordulatát - nos a magas pedálfordulatnak igen magas ára van oxigénmennyiségben mérve, tehát nem lehet büntetlenül pörgetni, azonban mondjuk 85 feletti VO2max-szal, izommentes pipaszár lábakkal el lehet menni az izmos fiúk mellett, akik maszatolják a 60 alatti fordulatot.
Az egész témával kapcsolatban természetesen senki mást nem kéne idézni, mint Dr. Andy Coggan-t, aki a legnagyobb koponya kerékpáros edzéstudományban és sportélettanban: mindenki a saját optimális lábfordulatán csinálja a résztávjait (mindenkinek van ilyen). Nincs olyan, hogy "erősítünk" 60 alatti fordulattal (alias térdtönkretevő gyakorlat) és nincs olyan, hogy idióta módon pörgetünk 115 RPM-en nagyon gazdaságtalanul.
Egy dolog számit: a lehető legkevesebb oxigén elhasználásval a legnagyobb wattot adjuk le.

Dr. Coggan írása az "erősítő edzésekről" ill. azok nagymértékű haszontalanságáról:
http://home.earthlink.net/~acoggan/setraining/index.html

Alacsony pedálfordulatú kemény áttételes (azért nem 60-as fordulat) edzések után jelentősen megnövekedett 40 km indőfutam teljesítmény:
High-Resistance Interval Training Improves 40-km Time-Trial Performance in Competitive Cyclists
http://www.sportsci.org/jour/05/amt-m.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése